УГОДА БІРЖОВА - угода, здійснена на біржі і належним чином оформлена. Розрізняють: касові угоди, які оплачуються не пізніше строку, зазначено-го біржовою радою (2-3 дні); термінові (ф'ю-черсні) угоди - виконуються через певний термін, погоджений під час їх укладання; спекулятивні угоди-укладаються з метою отримання прибутку за рахунок різниці між контрактними цінами.
БАРТЕРНА ОПЕРАЦІЯ -товарообмінна двостороння дія, у якій сторони обмінюються еквівалентно товарами (послугами) без грошових розра-хунків - без участі грошей.
БАРТЕРНА УГОДА (англ. barter transaction)-угода, яка перед-бачає прямий натуральний збалансований безгрошовий товарообмін у міждержавних операціях, а також між організаціями, під-приємствами в самій державі на еквівален-тних засадах. Б.у. властиві періоду нерозви-нутих або малорозвинутих товарно-грошо-вих відносин. Основним ціновим мірилом еквівалентного товарообігу виступають сві-тові ціни (при зовнішньоекономічних опера-ціях) або опосередковані чи договірні ціни внутрішнього ринку. Такі угоди, з одного бо-ку, сприяють розвиткові зовнішньоторго-вельного обігу і наповнення ринку товара-ми, з другого - стримують його обмежен-ням обсягів і номенклатури угод. Водночас вони гальмують грошовий обіг і наповнення бюджету.
ОПЦІОН - 1. Право вибору умов проведення певних дій, операцій комерційного, здебільшого фі-нансового, характеру, яке отримується за певну плату (грошову винагороду). 2. Пра-во, яке надається одній із сторін, що домов-ляються, вибирати спосіб, форму, обсяг ви-конання взятого нею зобов'язання або на-віть відмови від виконання зобов'язань при виникненні обставин, обумовлених догово-ром. 3. Угода, яка надає одній із сторін, що укладають біржову угоду купівлі-продажу, право вибору між альтернативними умова-ми угоди, зокрема право купувати або про-давати цінні папери у завчасно встановле-ному обсязі за сталою ціною протягом пев-ного часу.
Ф'ЮЧЕРСНА УГОДА -угода, яка укладається на біржах щодо купівлі товарів, валюти, цінних паперів за діючими під час укладання угоди цінами, але з поставкою товарів і їх проплатою у май-бутньому. Здійснюється з метою налаго-дження стабільних-торговельних коштів, для цього може застосовуватись часткова по-передня проплата з метою страхування майбутньої поставки. Реальні товари на ф'ючерсному ринку не представлені, про-гнозуються лише зобов'язання майбутніх поставок товарів, цінних паперів за цінами, передбаченими Ф.у. Найчастіше Ф.у. укла-даються не з метою остаточної покупки і продажу товарів, а з метою отримання прибутку від різниці в цінах або курсах з моменту її реалізації, тобто за рахунок наступного перепродажу товарів. Ф'ючерсни-ми називають і угоди закупки за зразками ще не вироблених товарів.
Ф'ЮЧЕРСИ - вид угод на товарних і фондових біржах. Передбачають оплату товарів, цінних папе-рів чи валюти через певний час після укла-дення угоди за ціною, визначеною в контр-акті. Має на меті отримання різниці в цінах або курсах з моменту укладення угоди до моменту її реалізації.
КАСОВА УГОДА - 1. Операція з цінними паперами на фондо-вій біржі, коли цінні папери оплачуються і передаються покупцеві, як правило, в день укладення угоди або в строк, що не переви-щує 1 тижня після внесення готівки у касу біржі. 2. Різновид двосторонньої біржової угоди про операції з цінними паперами, ко-ли відповідно до форми і змісту цінних па-перів відразу або в найкоротший строк (до З днів) сплачуються борги.
КАСОВІ ОПЕРАЦІЇ - операції підприємств, організацій та установ, пов'язані з одержанням і вида-чею готівки. Ці операції оформлюють при-бутковими або видатковими касовими ор-дерами. Іноді їх замінюють інші документи (платіжні відомості на одержання заробітної плати, заяви на видачу коштів тощо). Прий-мання та видача готівки за кожним касовим ордером або іншим документом записуєть-ся касиром у касову книгу. Касу ревізують не рідше одного разу на місяць на кожному під-приємстві, в установі, організації. К.о. здій-снюють відповідно до Положення про веден-ня К.о. підприємствами, установами, орга-нізаціями всіх форм власності.
УГОДА СПОТ - різновид реальної біржової угоди щодо купівлі-прода-жу наявного товару з негайною оплатою та постачанням.
УГОДА ФОРВАРДНА - різновид угоди купівлі-продажу товарів за готівку із постачанням їх у кон-кретно визначений угодою час у майбутньо-му (від тижня до кількох років) і з оплатою за ціною (курсом) на момент укладання угоди.
УМОВНА УГОДА] - вид угоди, умови якої дають право одній зі сторін відмовлятись від виконання своїх зо-бов'язань, сплативши другій стороні певну грошову суму, що називається премією.
СТРОКОВА (ТЕРМІНОВА) УГОДА] - угода на продаж цінних паперів (переважно акцій), за якою цінні папери передаються покупцеві в час укла-дання угоди, а їх оплата проводиться пізні-ше (звичайно протягом місяця). При валют-ній С.у. платежі здійснюються через певний строк за курсом, зафіксованим у момент ук-ладання угоди.
ОНКОЛЬНА УГОДА -угода на покупку реального товару, за якою ціна не фіксується доти, доки цього не вимагатиме покупець товару. Продавець страхує себе хеджуванням продажу, а ціна, за яку він закриває хедж, стає ціною закуп-ки даного товару.