У банках Евроремонт. Змушений
«Контракти» намагалися з'ясувати, скільки банк змушений вкласти в нову валюту перед тим, як почне на ній заробляти
Сьогодні в Україні євро обмінюють 518 банківських обмінних пунктів 42 банків. А це - усього 20% від їхньої загальної кількості. Очевидно, банкіри не поспішають завантажити обменники яркою й хрусткою готівкою, передбачаючи ряд проблем: не всім більшим финучреждениям під силу відразу вирішити проблеми, пов'язані з Евроремонтом. Якщо касири, які безпосередньо працюють із новими грішми, стурбовані тільки питаннями відносно євро від клієнтів, керівникам банків доводиться потіти, забезпечуючи обмінні пункти всім необхідним і витрачаючи на це чималі кошти.
Евркомиссия пропонує своє трактування символу "Євро"
INCLUDEPICTURE "http://www.kontrakty.com.ua/rus/gc/nomer/2002/06/25.gif" \* MERGEFORMATINET
На інтернет-сайті Евркомиссии объясняеться:
- у паралельных лініях предлагаеться побачити стабільність нової валюти;
- у формі знака присутній натяк на грецьке «Епсилон», що відправляє нас у Грецію як колиска європейської цивилиізации;
В остаточному підсумку, це - перша букба слова «Європа».

Своєчасна підготовка може захистити банк від підробок на 90%
Хоча Нацбанк не висував спеціальних вимог до облаштованості обменок, його фахівці вважають, що касирам обменников потрібно не менше двох місяців для ознайомлення з новою валютою. Банк «Фінанси й кредит», що першим завіз нову грошову одиницю в Україну, уже наприкінці минулого року провів навчання й для своїх касирів, і для банків-партнерів. «Головне, - уважає заступник голови правління КБ «Фінанси й кредит» Ігор Львів, - завчасно підготуватися до введення євро. У такому випадку банк захистить себе від фальшивок на 80-90%. Нам для навчання досить було провести «смотрины» валюти при участі наших працівників і партнерів. Власне кажучи для ознайомлення з євро цього досить, але потрібна й довідкова література, у якій всеохоплююче й доступно розповідається про особливості євро».
Як з'ясували «Контракти», витрати на довідники, рекомендовані НБУ, становлять приблизно 100 гривень. Тому для солідних финучреждений «євро-навчання» - не проблема. Інша справа, що фірми, що працюють із валютою по агентських угодах, мабуть, змушені будуть «відправляти» касирів на курси в банки-партнери.
Переустаткування одного обменника може «вилитися» від декількох гривень до $2000
Слухи про те, що у всіх обменниках прийде ставити нове банківське обладнання (детектори, лічильники банкнот) для роботи з євро, залякали багатьох. Але оскільки Нацбанк спеціальних вимог щодо нового обладнання не висував, керівники финучреждений вирішили частково обмежитися старим устаткуванням. Хоча страху на банкірів нагнали російські виробники детекторів валют, розраховані саме на роботу з євро, відзначаючи, що старі моделі можуть і не «помітити» євро-підробки. Насправді ж не всі так страшно. Банкноти євро дійсно мають певні особливості захисних елементів, що відрізняють їх від інших банкнот. Однак фахівці говорять, що з 10 000 євро-фальшивок старі моделі в найгіршому випадку можуть не помітити 1-2 «неавтентичні» банкноти.
Можливо, саме тому більшість обменников для перевірки євро дотепер користуються традиційними ультрафіолетовими лампами й лічильниками DBC різних моделей. І не поспішають обладнати каси сверхдорогой апаратурами. Хоча й уважають: неї варто купувати. Однак тільки для головного банку, куди надходить вся готівка - тоді машини повинні бути більше універсальними.
Спеціально для цього компанія Sanyo підготувала до випуску двухвалютный автодетектор, розрахований на розпізнавання долара і євро по магнітних складових. Як затверджують фахівці компанії «Система», найбільш адекватні для євро - лічильники «Магнер-75». Вони мають інфрачервоні датчики, також можна механічно виставити необхідний зазор для досить тонкого паперу, на якій надруковані евробанкноты. У свою чергу в київських банках радять купувати такі марки встаткування. Найбільш зручна, як затверджує більшість банкірів, машина DBC-2, що вважає й у той же час перевіряє.
Вона по першій банкноті «запам'ятовує» валюту й автоматично «выплевывает» фальшивку. Коштує біля $2000. Укрсоцбанк планує закупити ДОРС-1000 - машину російського виробництва для детекции валют. Вона практична, коштує дешевше - близько 2,5 тисяч гривень, до того ж зручна: на планшет-сканер кладе банкнота, зображення якої переноситься на екран. На екрані збільшуються саме ті елементи, які можуть бути підробленими.
От і виходить, що залежно від бажання керівників финучреждений переустаткування одного обмінного пункту може «вилитися» від декількох гривень (витрати на літературу) до $2000. Багато це або мало, з огляду на, що комерційний банк «Фінанси й кредит» містить 47 таких кас і збирається закуповувати банківське встаткування для всіх? Більше того, коли виникне потреба продавати евромонеты, прийде купувати додаткове спецоборудование, одиниця якого коштує від тисячі доларів.
Щоб з'ясувати, як працюється з євро безпосередньо в банківських обменниках, кореспондент «Контрактів» відвідав трохи таких у центрі Києва. І почув від касирів такі думки.
До речі
Рекомендовані Нацбанком довідники щодо визначення дійсності банкнот євро:
- «Євро - основні кошти захисту», «Інформаційний буклет євро», «Euro CHEKER», які видані Інтерполом (видавництво «Кисинг», Москва);
- «Євро - нові грошові знаки Європейського Союзу», виданий Центральним банком і МВС Росії (видавничий комлекс «Интеркрим-пресс»).
УКРИНБАНК: «Євро зручно для перевірки»
Євро купували всього кілька разів, невеликі суми — по 10—15 євро, мабуть, щоб подивитися й показати знайомим. Один клієнт придбав біля тисячі євро. Грошова одиниця подобається й нам, і покупцям: дизайн досить гарний. Але є певні незручності через те, що банкноти різного номіналу мають різний формат. Щодо нового обладнання для обміну, то валюту тепер перевіряємо традиційно — через ультрафіолет. В остаточному підсумку, елементи захисту євро досить зручні для перевірки.
УКРСОЦБАНК: «Долар весь зелений, тому його, імовірно, частіше підробляють»
- Протягом банківського дня продаємо максимум 3-4 тисячі євро. Але раз на раз не випадає: може бути продано всього 10 одиниць. Долару все-таки довіряють більше. Приходять недовірливі клієнти, які запитують: «Багато готівки євро маєте? Як часто купують? Не часто? Ну, тоді я теж не буду купувати...» У цілому грошові знаки, створені педантичними німцями, очевидно, саме тому мають чудесний захист від підробок - фальшивку можна відрізнити й неозброєним оком. Валюта дуже зручна: тонкий папір, широка гама квітів. Долар весь зелений, тому, імовірно, його частіше підробляють. У цілому, якщо касир працює з валютами хоча б протягом року, він не пропустить фальшивої евробанкноты. Тим більше, що не тільки касири, але й начальники відділів валютних операцій проходять навчання, щоб навчитися виявляти підробки.
МІЖНАРОДНИЙ КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК: Євро легко пішло в народ»
- На початку січня більше цікавилися новою валютою, чим купували. Купувати почали в другій половині січня. Переважно із цікавості. Запитували купюри номіналом 5, 10, 20 євро. Так само й зараз, хоча, трапляється, купують і більші суми - 200-500. Купують, можна сказати, напливами. Сьогодні, наприклад, із самого ранку відвідувачі запитували євро, і вже в першій половині дня ми продали всю нову валюту, що мали. Працювати з валютою зручно - особисто мені вона нагадує німецьку марку: окремими елементами захисту, папером, зображеннями. На відміну від, скажемо, переходу з українських купонів на гривни, євро легко пішло в народ.
«ФІНАНСИ Й КРЕДИТ»: «Євро в Україні - поки що екзотика»
Ажіотажу ні в перші дні продажу євро, ні сьогодні не спостерігається. У перші дні продана тільки невелика сума, мабуть, клієнт банку відправлявся в Європу й вирішив полегшити собі завдання з обміном, зробивши це в Україні. Сьогодні більшість клієнтів розуміють, що так набагато зручніше й вигідніше. Як правило, конвертують нечасто, купують невеликі суми як сувеніри, подарунки, колекційні зразки. Цікавляться валютою студенти - думаю, готуються до іспитів. Запитують і монети євро - очевидно, також для колекції. Євро в Україні є скоріше екзотикою.